Coastal dwelling: Planning Submission, Shane Birney Architects

17 July 19

Our clients came to us with a site and brief for a dwelling close to the mother’s family home where she grew up. The site is located approximately 2km from the coastal town of Culdaff in Donegal. The 4-bedroom dwelling is sited to make the most of the stunning views across the Atlantic Ocean, but also to bed down within the natural topography. Our approach was to a 2-storey box bedded into the landscape.

The building was designed to be low-lying and use natural materials –  stone retaining wall and stained black larch cladding. The form is inspired by simple rock out-crops found in the surrounding area, which emerge from the landscape, exposing the dark solid mass while retaining a grassy top and around the edges.

The rear of the building is a tanked retaining wall set into the topography allowing a sheltered entrance to be formed between the dwelling and wall. When approached from the south the house appears as a modest single storey black box that could be an agricultural building.